5 przepisów na zdrowe dania wielkanocne

Wielkanoc to czas pełen tradycji, rodzinnych spotkań i oczywiście pysznego jedzenia. W Cud i miód wierzymy, że tradycyjne świętowanie może iść w parze z dbałością o zdrowie i formę. Dlatego też przygotowaliśmy dla Was 5 przepisów na zdrowe wersje dań wielkanocnych, które zachwycą Wasze podniebienia i pozwolą cieszyć się świętami bez wyrzutów sumienia.

Pieczone jajka z awokado

Połówki awokado wypełnione delikatnie wbitymi jajkami, doprawione solą, pieprzem i szczyptą papryki, pieczone do uzyskania idealnej konsystencji. To danie łączy w sobie kremowość awokado z bogactwem smaku jajek.

Składniki na pieczone jajka z awokado

  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta papryki słodkiej

Przygotowanie pieczonego jajka z awokado

Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. W każdej połówce zrobić miejsce na jajko, delikatnie wbijając je do środka. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Doskonałe jako zdrowy i sycący dodatek do wielkanocnego śniadania.

Śledź w jogurtowym sosie z jabłkami

Filety śledziowe połączone z chrupiącym jabłkiem i cebulą w lekkim, jogurtowym sosie, doprawione świeżym koperkiem. Jest to orzeźwiająca i lekka przystawka.

Składniki na śledzia w jogurtowym sosie z jabłkami

  • 4 filety śledziowe
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie śledzia w jogurtowym sosie z jabłkami

Śledzie namoczyć, aby pozbyć się nadmiaru soli, a następnie pokroić w niewielkie kawałki. Jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem i koprem. Doprawić do smaku. Świetnie sprawdzi się jako lekka i orzeźwiająca przystawka.

Pieczony łosoś z ziołami

Soczyste filety łososia, marynowane w oliwie z oliwek z dodatkiem świeżych ziół i cytryny, pieczone do złotego koloru. Idealne połączenie smaków morza z ziołową świeżością.

Składniki na pieczonego łososia z ziołami

  • 4 filety z łososia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • mieszanka świeżych ziół (koperek, tymianek, rozmaryn)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie pieczonego łososia z ziołami

Łososia natrzeć oliwą, doprawić solą, pieprzem i posypać ziołami. Cytrynę pokroić na plasterki i ułożyć na rybie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Doskonale komponuje się z lekkimi sałatkami.

Zdrowa pascha wielkanocna

Puszysta i lekka wersja tradycyjnej paschy, przygotowana z chudego twarogu, jogurtu greckiego, miodu i wanilii, wzbogacona suszonymi owocami i orzechami. Słodka, ale zdrowa alternatywa dla klasycznych wielkanocnych deserów.

Składniki na zdrową pasche wielkanocną

  • 500g twarogu chudego
  • 100g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki miodu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • garść suszonych owoców (np. żurawina, morele)
  • orzechy do dekoracji

Przygotowanie zdrowej paschy wielkanocną

Twaróg zmielić na gładką masę, dodać jogurt, miód, skórkę z cytryny, wanilię i wymieszać. Następnie dodać suszone owoce. Masę przełożyć do formy i odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dekorować orzechami. Idealny deser, który łączy w sobie tradycję z nutą nowoczesności.

Sałatka wielkanocna z quinoa

Kolorowa, pełna warzyw sałatka z dodatkiem quinoa, podana z lekkim dressingiem cytrynowo-oliwnym. Mieszanka zdrowych składników sprawia, że sałatka ta jest zarówno odżywcza, jak i niezwykle smakowita.

Składniki na sałatkę wielkanocną z quioa

  • 1 szklanka quinoa
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki suszonych żurawin
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Składniki na sałatkę wielkanocną z quioa

Quinoa ugotować w bulionie według instrukcji na opakowaniu, a następnie ostudzić. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce i pokroić na mniejsze kawałki. Blanszować w osolonej wodzie przez 3 minuty, a potem schłodzić w zimnej wodzie. Paprykę i rzodkiewki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Dodać orzechy, żurawinę, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Sałatka ta jest doskonałym połączeniem smaków i tekstur, świetnie sprawdzi się jako lekki, ale sycący dodatek do wielkanocnego stołu.

Wspaniałej Wielkanocy!

Te pięć przepisów od Cud i miód to doskonały sposób, by wprowadzić do swojego wielkanocnego menu zdrowe i smaczne dania, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom. Świętowanie nie musi oznaczać rezygnacji z dbałości o zdrowie i formę. Z naszymi przepisami każde wielkanocne danie stanie się źródłem radości i dobrą energią. Smacznego i zdrowych, pełnych miłości Świąt Wielkanocnych życzy zespół Cud i miód!

Podziel się tym ze znajomymi!

Facebook
Twitter
LinkedIn