Nowość!
Dieta z niskim IG
Nasza Dieta IG dedykowana jest dla osób chcących zadbać o prawidłowe poziomy glukozy oraz insuliny w swoim organizmie. Dieta ta nie jest dietą leczniczą, w przypadku osób chorujących na cukrzycę wprowadzenie diety musi odbywać się pod kontrolą dietetyka i lekarza.
Catering z niskim indeksem glikemicznym to idealny wybór dla osób podejrzewających u siebie insulinooporność. Bardzo istotnym elementem diety jest możliwość wyboru liczby posiłków — dzięki temu Twój catering może być idealnie dostosowany do Twoich potrzeb.
Dieta z niskim IG składa się bazowo z 5 posiłków, w 7 wariantach kalorycznych. Kaloryczność diety powinna być dobrana indywidualnie, a jej wybór, podobnie jak wybór liczby posiłków uzależniony jest od aktualnych wyników badań, wieku, płci, masy ciała oraz poziomu aktywności fizycznej.
Produkty spożywcze, które zostały ograniczone lub wyeliminowane w diecie:
• produkty przetworzone, dodatki do żywności
• koktajle, soki
• zupy krem
• cukier, miód
• produkty charakteryzujące się wysokim IG
Układając dietę zwracamy uwagę na kompozycję aby zadbać o prawidłowy ładunek glikemiczny całego posiłku. Produkty węglowodanowe łączymy z produktami będącymi źródłem białka i tłuszczu aby osiągnąć idealne proporcje makroskładników. W diecie zastosowaliśmy orzechy, masło orzechowe, nabiał, jaja, ryby, mięso, warzywa oraz niskoprzetworzone produkty zbożowe.
Średni rozkład makroskładników w diecie w ujęciu tygodniowym to ok.:
• 35% energii pochodzi z tłuszczu,
• 20% energii pochodzi z białka,
• 45-50% stanowią węglowodany
Dieta z niskim IG – dla kogo jest wskazana?
Tego typu dieta jest polecana szczególnie tym osobom, które muszą stale monitorować poziom glukozy we krwi. Należą do nich między innymi osoby borykające się z:
- insulinoopornością,
- otyłością,
- nadwagą,
- cukrzycą typu II.
Warto pamiętać, że dieta o niskim indeksie glikemicznym nie jest zarezerwowana wyłącznie dla osób z powyższymi schorzeniami. O to, aby nasze posiłki były skomponowane z produktów nieprzetworzonych, o niskiej wartości IG, powinna zadbać każda osoba, która chce zdrowo się odżywiać, zapobiegając jednocześnie napadom głodu, senności czy podjadaniu pomiędzy posiłkami. Przygotowana przez nas dieta pudełkowa z niskim IG jest bogata w produkty, których IG nie przekracza 55, zbilansowana, pyszna i urozmaicona.
Aktualne menu diety z niskim IG
Alergeny
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzechy ziemne
6. Soja
7. Mleko
8. Orzechy
9. Seler
10. Gorczyca
11. Sezam
12. Siarczyny
13. Łubin
14. Mięczaki
Czym jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny, czyli w skrócie IG, to wskaźnik procentowy, który pokazuje nam, jak dany produkt żywnościowy wpływa na stężenie poziomu glukozy we krwi. Aby go obliczyć, porównuje się stężenie glukozy we krwi po dwóch godzinach od spożycia danego produktu zawierającego 50 g przyswajalnych węglowodanów do stężenia cukru we krwi po przyjęciu takiej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy.
Produkty spożywcze dzieli się na 3 grupy według ich indeksu glikemicznego:
- o niskim indeksie glikemicznym,
- o średnim indeksie glikemicznym,
- o wysokim indeksie glikemicznym.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym to takie, których IG wynosi poniżej 55. To właśnie tego typu produkty powinny przeważać w naszej codziennej diecie. Produkty o niskim IG łagodnie podwyższają poziom glukozy we krwi. Wchłaniają się stopniowo, nie powodując nagłego wzrostu glikemii poposiłkowej.
Produkty o średnim indeksie glikemicznym to takie, których wartość waha się pomiędzy 55 a 70. Wysoki indeks glikemiczny (powyżej 70) sprawia, że nasz organizm odczuwa szybki wzrost i gwałtowny spadek glukozy. Trzustka musi produkować większą ilość insuliny, aby wyrównać poziom glukozy we krwi. Powoduje to zaburzenia w odczuwaniu sytości – po zjedzeniu takiego posiłku szybko ponownie będziemy głodni, co więcej stajemy się senni i brakuje nam energii do działania.
Dieta z niskim IG – jadłospis, czyli jakie produkty mają niski indeks glikemiczny?
Oferowana przez nas dieta pudełkowa o niskim indeksie glikemicznym składa się z produktów, które stopniowo się wchłaniają, nie powodując nagłych skoków i spadków poziomu glukozy we krwi. Przede wszystkim jest bogata w rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który spowalnia wchłanianie glukozy, wydłużając tym samym proces trawienia. Dzięki temu poziom cukru podnosi się powoli, a nasz organizm nie musi się borykać z gwałtownymi skokami insuliny do krwi. Duża zawartość błonnika w naszej codziennej diecie zapobiega napadom głodu i daje nam poczucie sytości. Układając dietę zwracamy uwagę na kompozycję aby zadbać o prawidłowy ładunek glikemiczny całego posiłku. Produkty węglowodanowe łączymy z produktami będącymi źródłem białka i tłuszczu aby osiągnąć idealne proporcje makroskładników. W diecie zastosowaliśmy orzechy, masło orzechowe, nabiał, jaja, ryby, mięso, warzywa oraz niskoprzetworzone produkty zbożowe. Podsumowując, jakie produkty mają niski IG?
- rośliny strączkowe, takie jak: fasola, ciecierzyca, groch, soja,
- nieoczyszczone produkty zbożowe – chleb pełnoziarnisty, razowy, pumpernikiel, płatki zbożowe, otręby, kasza gryczana,
- warzywa – szpinak, szparagi, marchew, kalafior, brokuły, ogórki, sałata, rzodkiewka, cebula, czosnek,
- owoce – jabłka, czereśnie, pomarańcze, grejpfruty, nektarynki, truskawki, morele, jagody,
- orzechy, pestki, nasiona,
- owoce morza, ryby.
Sprawdź nasze pozostałe diety
Masz pytania?
Nie wiesz, która dieta będzie dla Ciebie idealna?
Napisz do nas lub zadzwoń! Nasi dietetycy pomogą Ci w doborze