logo cud i miód

Nowość!

Dieta Wege + Ryba

Nasz zestaw Dieta Wege + Ryba to połączenie menu wegetariańskiego z rybami i owocami morza. Nazwać ją można dietą pescowegetariańską. Nie jest to więc zwykła dieta wege. Ryba stanowi tu ważne wzbogacenie. Pamiętać trzeba, że jest ona jednym z głównych składników diety śródziemnomorskiej, która pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Oprócz witamin A,B są one bogate także w wiele składników odżywczych oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają zapobiegać występowaniu chorób układu krążenia.

Przejdź na naszą dietę wege + ryba już dziś i ciesz się posiłkami pełnymi zdrowia i dobrego smaku!

Średni rozkład makroskładników w diecie w ujęciu tygodniowym to ok.:

  • 30%energii pochodzi z tłuszczu, 

  • 15-20% energii pochodzi z białka, 

  • 50-55% stanowią węglowodany
  •  

Dieta wege + ryba – z czym to się je?

Kiedy przeglądamy menu w restauracjach “staropolskich”, z pewnością zauważamy, że większość oferowanych tam dań ma charakter mięsny. Czy jednak faktycznie zawsze tak było, że stanowiło ono główny składnik diety? Oczywiście, że nie. Przez stulecia ludzka dieta składała się w dużej mierze z warzyw, zbóż oraz produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mleko czy jaja. Jest to sposób żywienia zarówno zdrowszy dla naszego organizmu, jak i korzystniejszy dla planety. Spożywanie mięsa wpływa na zwiększenie emisji gazów cieplarnianych do atmosfery. Rezygnacja z niego się przyczynić do walki ze światowym głodem. Oferowane przez nas połączenie: dieta wege i ryby jest więc zarówno etyczna, zdrowa, jak i korzystna dla środowiska naturalnego.

Dieta pudełkowa wege z dodatkiem ryb, czyli bez mięsa też się najesz!

W naszym kręgu kulturowym zwykło się uznawać, że mięso to podstawa posiłku. Czy jednak naprawdę tak jest i obiad jego pozbawiony jest bezwartościowy? Odpowiedź jest zapewne oczywista dla większości czytelników. Jest ono co prawda źródłem łatwo przyswajalnego białka i żelaza, ale trzeba pamiętać, że są to składniki, które z powodzeniem znaleźć można rybach, strączkach, zbożu oraz warzywach. Głównym powodem, dla którego powinniśmy jednak unikać spożywania dużych ilości mięsa, są zawarte w nich tłuszcze nasycone. Nasycone kwasy tłuszczowe wpływają na zwiększenie poziomu cholesterolu we krwi. Ten zaś może doprowadzić do powstania miażdżycy, zawału i niedokrwiennej choroby serca. Większość składników odżywczych, witamin i składników mineralnych, które znaleźć można w mięsie, z powodzeniem możemy przyjmować także spożywając ryby (szczególnie morskie) oraz warzywa i owoce.

Warzywa i owoce – podstawa zrównoważonej diety

Rośliny powinny stanowić podstawę naszego wyżywienia.Oprócz dużej zawartości wszelkiego rodzaju witamin oraz niewielkiej ilości tłuszczu, wiele roślin jest bogatym źródłem białka. Są to głównie rośliny strączkowe, a także orzechy czy komosa ryżowa lub amarantus. Wiele z nich jest także bardzo bogata w przeciwutleniacze, które wspomagają organizm w zwalczaniu wolnych rodników. Wbrew pozorom w diecie wegetariańskiej nie musi brakować żelaza. W warzywach strączkowych oraz żółtkach jaj jest go wystarczająco dużo. Wystarczy tylko wiedzieć, jak je przyrządzić.

rzodkiewka

Aktualne menu diety Wege + Ryba

Alergeny

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzechy ziemne
6. Soja
7. Mleko

8. Orzechy
9. Seler
10. Gorczyca
11. Sezam
12. Siarczyny
13. Łubin
14. Mięczaki

rzodkiewka

Sprawdź nasze pozostałe diety

Cud i Miód - DIetetyk Natalia

Masz pytania?

Nie wiesz, która dieta będzie dla Ciebie idealna?

Napisz do nas lub zadzwoń! Nasi dietetycy pomogą Ci w doborze

Dieta 5 posiłków Cud i Miód