Czym zastąpić cukier

Czym zastąpić cukier?

Nadmiar cukru w diecie przyczynia się do powstania chorób układu krążenia, nadciśnienia czy próchnicy, zwiększa też ryzyko otyłości, nadwagi i cukrzycy. Jednak warto wiedzieć, że nie każdy cukier jest zły. Istnieją jego zdrowe zamienniki, którymi warto zastąpić cukier w diecie. 

Stewia

Stewia rośnie w Ameryce Południowej, jest 200-300 razy słodsza od cukru. Jedna łyżeczka stewii jest równa nawet szklance cukru, dlatego ma ona dużo mniej kalorii. Stewię można kupić sproszkowaną, suszoną, w postaci tabletek albo płynu. 

Ksylitol

Ksylitol pozyskuje się z kory brzozy. Ma on aż 40% mniej kalorii niż cukier i dużo niższy indeks glikemiczny (IG=8), jednak w smaku jest bardzo podobny do tradycyjnego cukru. Ksylitol można kupić w postaci proszku. 

Erytrol

Erytrol zaliczany jest do tej samej grupy związków co ksylitol. W naturze występuje w owocach i pyłkach kwiatowych. Jednak masowo pozyskuje się go w procesie fermentacji glicerolu. Erytrol jest mniej słodki od klasycznego cukru, nie podnosi poziomy glukozy, a jego indeks glikemiczny wynosi 0. Ma też dużo mniej kalorii w 100g jest ich tylko 20 kcal. 

Syrop klonowy

Syrop klonowy jest pozyskiwany z pni klonów. Jest zdrowszy o tradycyjnego cukru, ma mniej kalorii, ale mimo to, posiada sacharozę, więc nie może być stosowany przez osoby na diecie bezcukrowej. Jego IG wynosi 65. 

Miód

Miód jest najpopularniejszym zamiennikiem cukru. Jest bardzo słodki, ma podobną kaloryczność do tradycyjnego słodzika, jednak jest skład jest dużo lepszy. Ma działanie prozdrowotne: zabija bakterie, grzyby i korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.

Podziel się tym ze znajomymi!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn