Dieta wegetariańska cud i miód

Dieta wegetariańska a niedobór białka i witamin – Obalamy mity!

Dieta wegetariańska to coraz bardziej popularny sposób żywienia, na który decyduje się coraz więcej osób. Nie ma się temu co dziwić, bo korzyści płynących z tego rodzaju diety jest wiele. Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Wszystko przez ograniczenie zwierzęcych kwasów tłuszczowych. Zmniejsza również ryzyko nadciśnienia czy miażdżycy. Mimo tego, wiele osób cały czas podchodzi do niej sceptycznie, twierdząc, że prowadzi ona do niedoborów białka czy witamin. Nic bardziej mylnego, sprawdź, które stwierdzenia związane z dietą wegetariańską nie są prawdziwe.

Dieta wegetariańska nie pokrywa zapotrzebowania na białko – FAŁSZ

Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska dostarcza organizmowi tyle białka, ile potrzeba. Znajduje się ono m.in. w warzywach strączkowych, zbożach czy nasionach orzechów i roślin. Warto jednak zwrócić uwagę na właściwą ilość aminokwasów egzogennych. W warzywach strączkowych jest nim metonina, a w zbożach lizyna. Dlatego ważne jest, aby odpowiednio komponować posiłki, by w diecie nie zabrakło żadnego z aminokwasów.

Dieta wegetariańska nie pokrywa zapotrzebowania witaminę B – FAŁSZ

Witamina B12 występuje jedynie w produktach odzwierzęcych takich jak mięso, ryby, jaja czy nabiał. Dlatego wegetarianie, którzy nie jedzą mięsa mogą mieć trudności z dostarczeniem organizmowi optymalnej ilości witaminy B12. Jednak nie jest to niemożliwe. Najłatwiejszym sposobem na uzupełnienie witaminy B12 jest jej suplementacja.

Podziel się tym ze znajomymi!

Facebook
Twitter
LinkedIn