fakty i mity dotyczące diety wegetariańskiej

Fakty i mity dotyczące diety wegetariańskiej

Dieta wegetariańska jest coraz bardziej popularnym rodzajem żywienia. Według najnowszych danych już 7% Polaków nie je mięsa, a w dużych miastach liczba ta sięga 20%. Dietetycy przyznają, że dobrze zbilansowana dieta wegetariańska niesie za sobą wiele korzyści. Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i wpływa na poprawę samopoczucia. Poznaj fakty i mity dotyczące diety wegetariańskiej.

MIT: Dieta wegetariańska zawiera mało białka

Jeśli dieta wegetariańska jest odpowiednio zbilansowana, dostarcza organizmowi odpowiednią ilość pełnowartościowego białka. Jego źródłem mogą być: nabiał, jaja, nasiona roślin strączkowych czy produkty sojowe jak tofu. Należy też pamiętać o pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach czy pestkach.

FAKT i MIT: Dieta wegetariańska powoduje niedobór witaminy B12

Witamina B12 odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Jej niedobór może doprowadzić do anemii, osłabienia czy braku apetytu. Źródłem witaminy B12 są m.in. produkty pochodzenia zwierzęcego, nabiał i jajka. Dlatego jeśli osoba na diecie wegetariańskiej sporadycznie je nabiał i jajka zalecana jest suplementacja witaminy B12.

MIT: Dieta wegetariańska powoduje niedobór żelaza

Żelazo występuje w diecie w postaci hemowej i niehemowej. Produkty roślinne dostarczają żelazo w postaci niehamownej. Jest ono mniej przyswajalne, dlatego w diecie wegetariańskiej warto pamiętać o produktach bogatych w witaminę C, która poprawia biodostępność żelaza niehemowego. Wegetarianie mogą dostarczać do organizmu żelazo jedząc tofu, pestki i nasiona, orzechy, amarantus, komosę ryżową, otręby, zielone warzywa czy suszone morele.

FAKT: Prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska pozytywnie wpływa na zdrowie

Według najnowszych badań Światowej Organizacji Zdrowia, dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, cukrzycę czy nadciśnienie tętnicze. Dzieje się tak, ponieważ dieta wegetariańska wpływa na zmniejszenie się poziomu cholesterolu. Ponadto, wegetarianie częściej spożywają więcej warzyw i owoców, które dostarczają organizmowi mnóstwo witamin i minerałów.

Podziel się tym ze znajomymi!

Facebook
Twitter
LinkedIn