Jakie pieczywo wybrać na diecie odchudzającej ?

Stosując dietę odchudzającą, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na kaloryczność i jakości spożywanych posiłków. Nie inaczej jest w przypadku chleba, który jest podstawą naszego codziennego menu. Szkodliwy wpływ białego pieczywa na skuteczność odchudzania jest niepodważalny. Czy to oznacza, że powinniśmy w ogóle zrezygnować ze świeżych bułek na śniadanie i pożywnych kanapek. Nic podobnego. Musimy mieć jednak świadomość jaki chleb jest najzdrowszy i najmniej kaloryczny, żeby komponować doskonale zbilansowane i pełnowartościowe posiłki.

Jakie mamy rodzaje chleba?

Chleb to podstawowy składnik naszego codziennego menu. Spożywamy go na śniadanie i kolację, najczęściej w formie kanapek z różnymi dodatkami. Niektóre chleby nie sprzyjają odchudzaniu, ale odpowiednio dobrany rodzaj pieczywa sprawdzi się również podczas diety odchudzającej. Rodzajów pieczywa na półkach sklepowych jest bardzo dużo. Najbardziej popularne to:

  • chleb razowy,
  • chleb pszenny,
  • chleb graham,
  • chleb orkiszowy,
  • chleb żytni,
  • chleb gryczany,
  • chleb wieloziarnisty,
  • pumpernikiel,
  • chleb tostowy.

Czym powinniśmy się kierować, kupując pieczywo w trakcie diety odchudzającej? Jakie pieczywo ma najmniej kalorii?

Chleb na diecie – z jakiej mąki?

Chleb możemy podzielić przede wszystkim ze względu na rodzaj użytej mąki. Mąka pszenna jest najpopularniejsza, ale ze zdrowotnego punktu widzenia najmniej korzystna. W przypadku odchudzania należy wybierać mąkę żytnią, która ma mniej kalorii i jest bogatsza w wartości odżywcze. Chleb żytni charakteryzuje się większą masą, ale nie powoduje nagłych skoków cukru we krwi i na dłużej zaspokaja głód. Rodzaj użytej mąki ma ogromne znaczenie. Najlepsza jest mąka pełnoziarnista razowa lub graham. Istotny jest również typ mąki podany na opakowaniu. Jaka jest lepsza: mąka 2000 czy mąka 450? Im większa liczba, tym lepiej, ponieważ oznacza ona mniejszy stopień przetworzenia ziarna, jest więc korzystniejsza dla naszego zdrowia i szczupłej sylwetki. Podczas diety odchudzającej warto więc unikać chleba przygotowanego na bazie mąki 450 czy 550.

  • Chleb pszenny

Do produkcji chleba pszennego wykorzystuje się mąkę pszenną. Chleb pszenny jest lekkostrawny, smaczny i miękki, ale na krótko pozostawia uczucie sytości. Chleb pszenny jest bogaty w kalorie i węglowodany oraz charakteryzuje się niską zawartością białka, składników odżywczych i błonnika pokarmowego, który jest istotnym składnikiem każdej diety odchudzającej. Pieczywo pszenne może sprzyjać nadwadze i źle wpływać na działanie układu pokarmowego.

  • Chleb żytni

Pieczywo żytnie, produkowane z mąki żytniej, jest o wiele bogatsze w błonnik pokarmowy oraz składniki mineralne, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. W wielu piekarniach spotkasz się z pieczywem mieszanym, do którego produkcji wykorzystuje się mieszankę mąki pszennej i żytniej. Mąka żytnia jest ciemniejsza i mniej elastyczna od pszennej. Ze względu na bogactwo obecnych w niej składników odżywczych, zalicza się ją do najzdrowszych dla naszego organizmu. Chleb żytni na zakwasie zawiera także dużo witaminy B2 oraz kwas foliowy i mlekowy, który ułatwia trawienie i wspiera pracę jelit.

  • Chleb razowy

Mąka razowa jest bardzo ogólną kategorią, która odnosi się do stopnia rozdrobnienia ziarna mielonego w tym przypadku z łuską, bielmem i zarodkiem. W ten sposób powstaje zdrowa mąka zaliczana do mąk gruboziarnistych, która wyróżnia się ciemniejszym kolorem i nieco innym smakiem. Chleb razowy może być wypiekany z różnych rodzajów mąki: pszennej, żytniej lub mieszanej. Razowy oznacza, że do jego produkcji została użyta mąka, którą zmielono raz, dzięki czemu zawiera ona otręby i jest ciemniejsza. Typowy chleb razowy powinien być wypiekany na zakwasie. W pieczywie razowym znajduje się zdecydowanie więcej składników mineralnych, witamin i błonnika. 

  • Chleb graham

Chleb graham wypieka się z grubo mielonej mąki pszennej. Mąka graham jest bardziej oczyszczona niż mąka razowa, ale zdecydowanie bardziej wartościowa niż typowa mąka pszenna. Zawiera sporą ilość składników mineralnych, witamin i błonnika. Chleb graham powstaje na drożdżach. Jest on dość lekkostrawny, dlatego polecany jest przy problemach żołądkowych oraz jako chleb na odchudzanie

 

Zdrowy tryb życia

 

Jaki chleb jeść na diecie?

Powszechnie uważa się, że chleb ciemny jest bardziej odżywczy od jasnego, ale takie rozróżnienie nie jest zbyt poprawne, ponieważ sam kolor niekoniecznie musi decydować o wartości odżywczej produktu. Czym się powinno różnić pieczywo jasne od ciemnego? 

Chleb jasny

W trakcie diety odchudzającej z pewnością powinieneś ograniczyć białe pieczywo. Powstaje ono bowiem z oczyszczonych i wysoko przetworzonych ziaren pszenicy, które zawierają jedynie śladowe ilości korzystnych składników odżywczych, za to nie brakuje im tak zwanych pustych kalorii, które nie zaspokajają głodu na długo. Jasne pieczywo jest bardzo delikatne, ale w trakcie jego produkcji mąka traci zbyt dużo wartości odżywczych. 

Biały chleb podwyższa również poziom cukru we krwi, co jest bardzo niekorzystne, jeśli zależy nam na efektach diety odchudzającej. Chleb pszenny pieczony z mąki razowej będzie zdrowszy. 

Chleb ciemny

Ciemne pieczywo jest zdecydowanie lepszym wyborem. Przygotowuje się je z mniej przetworzonej mąki, dzięki czemu zawiera więcej wartości odżywczych. Ciemny chleb jest pożywniejszy i lepiej nadaje się jako uzupełnienie diety odchudzającej. Możesz się zdecydować na chleb pełnoziarnisty, razowy lub graham. Jego spożycie przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu, przyspiesza metabolizm i dostarcza organizmowi dużej dawki błonnika. Trudno jednak obecnie znaleźć w sklepie pełnowartościowy ciemny chleb, który składa się wyłącznie z mąki razowej lub pełnoziarnistej. Często dodawana jest do takich wypieków również mąka pszenna. Dlatego przed zakupem chleba zawsze warto obejrzeć dokładnie etykietę i dowiedzieć się, z jakiej mąki i w jakich proporcjach chleb jest przygotowany. 

Jaki chleb jest najzdrowszy – na drożdżach czy na zakwasie?

Chleb może być pieczony na bazie drożdży lub zakwasu. Ma to istotne znaczenie, jeśli chodzi o jego wartości odżywcze. Chleb pieczony na zakwasie zawiera znacznie mniejsze ilości kwasu fitynowego, który działa niekorzystnie na układ trawienny i utrudnia przyswajanie składników odżywczych. Znajdują się w nim również bakterie kwasu mlekowego o dobroczynnych właściwościach probiotycznych i antyoksydacyjnych. Zakwas to mieszanka mąki z wodą, która została poddana fermentacji. Wyhodowane w ten sposób bakterie działają podobnie jak drożdże. Pieczywo na zakwasie jest zbite i dłużej nadaje się do spożycia. Zazwyczaj przygotowywane jest z mąki żytniej. Wypieki z użyciem drożdży kojarzą się raczej z mąką pszenną. Są one znacznie szybsze w produkcji i dlatego bardziej popularne.

Jakie pieczywo na diecie jest najlepszym wyborem?

Jaki chleb jest najzdrowszy? Przede wszystkim chleb żytni i razowy na zakwasie. Zawiera on dużo błonnika i reguluje pracę jelit. Nieoczyszczona mąka zawiera zdrowe otręby i wiele cennych składników. Nie musisz jednak całkowicie rezygnować z pszennego pieczywa. Możesz wybierać produkty orkiszowe lub chleb dietetyczny graham, polecane osobom o wrażliwym przewodzie pokarmowym. Nie każdy może bowiem jeść razowe pieczywo. W

W praktyce nie jest to jednak takie proste. Kromka białego chleba jest lekka i dostarcza około 65 kcal. Chleb żytni jest cięższy, w związku z tym dostarcza naszemu organizmowi więcej kalorii. Stąd wniosek, że dwie kromki białego chleba powinniśmy zastąpić tylko jedną kromką chleba żytniego. W diecie odchudzającej nie chodzi jednak o to, żeby wybierać zawsze najmniej kaloryczne pieczywo, ale o ujemny bilans energetyczny całej diety. Kaloryczność pieczywa to sprawa drugorzędna. Istotna jest wartość odżywcza chleba, zawartość białka, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Najmniej kaloryczny chleb wcale nie musi być najlepszym rozwiązaniem. 

O czym warto pamiętać, kupując chleb na diecie?

Jeśli zdecydujesz się już na konkretny rodzaj chleba, pamiętaj o tym, żeby dokładnie zapoznać się z jego składem. Musisz nie tylko wziąć pod uwagę rodzaj i typ mąki, ale również zawarte w chlebie dodatki. Zdrowe pieczywo powinno mieć w swoim składzie mąkę, sól, wodę, zakwas lub ewentualnie drożdże. W sklepie znajdziesz jednak wiele pieczywa ze zbędnymi ulepszaczami. Czasami może to być olej, słód, cukier, karmel, skrobia ziemniaczana czy syrop glukozowy. To całkowicie zbędne składniki, które obniżają wartościowość chleba i podwyższają jego kaloryczność. Wybierając chleb dietetyczny, dokładnie czytaj etykiety: 

  • Unikaj pieczywa z dodatkiem barwników i konserwantów. Pamiętaj, nie każde ciemne pieczywo jest pieczywem razowym, czasem po prostu chleb jest barwiony karmelem.
  • Idealny skład pieczywa to tylko cztery składniki: zakwas, mąka, woda i sól.
  • Prawdziwe razowe pieczywo musi dużo ważyć, jeśli ciemny chleb jest lekki, to nie powstał tylko z naturalnych składników. 
  • Zdrowy chleb nie powinien pleśnieć, ale powinien zachowywać swoje właściwości przynajmniej przez tydzień.

Nie tylko niskokaloryczne pieczywo jest ważne podczas diety

W trakcie diety odchudzającej rodzaj spożywanego chleba jest bardzo ważny, ale to nie jedyny czynnik, który wpływa na uzyskane efekty. Skuteczne odchudzanie to konieczność stosowania kompleksowej diety, która będzie oparta na warzywach i chudym mięsie. Musisz też zrezygnować z żywności wysoko przetworzonej, słodyczy, fast foodów i słodkich napojów. Podczas diety niezwykle istotna jest również aktywność fizyczna. Nie musi to być bardzo intensywny trening, ale regularny wysiłek, który poprawi Twoje samopoczucie i przyspieszy przemianę materii. Dlatego catering dietetyczny idealnie sprawdza się jako dieta odchudzająca. Wybierasz rodzaj diety i dopasowujesz jej wartość energetyczną, a następnie otrzymujesz odpowiednią liczbę doskonale zbilansowanych posiłków opartych na zdrowych i pełnowartościowych produktach, takich jak pełnoziarniste pieczywo. 

Podziel się tym ze znajomymi!

Facebook
Twitter
LinkedIn