Pełnowartościowa dieta to taka, która dostarcza naszemu organizmowi odpowiednią ilość witamin, minerałów i innych składników, które przyczyniają się do sprawnego działania mózgu i innych układów w ciele. Nie może zabraknąć w niej także kwasów tłuszczowych Omega-9. Sprawdź jaką rolę pełnią w organizmie i co jeść, aby dostarczyć sobie ich wysoką dawkę.
Jaką rolę pełnią w organizmie kwasy omega-9?
Wbrew powszechnej opinii, która mówi, że tłuszcze przyczyniają się do rozwoju chorób oraz otyłości, kwasy nienasycone, m.in. omega-9 pełnią bardzo ważną rolę w procesach budulcowych komórek oraz w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym. Wśród kwasów omega-9 można wyróżnić oleinowy, który zapobiega powstaniu miażdżycy, przyczynia się do sprawniejszej pracy serca i zachowania odpowiedniego ciśnienia krwi. Chroni również przed rozwojem nowotworów. Kwasów omega-9 należy szukać w oliwie z oliwek, olejach tłoczonych z orzechów, w awokado albo w samych orzechach.
Dieta Samuraja
Jedną z diet oferowanych przez nasz catering jest Dieta Samuraja. Badania wskazują, że wraz z dietą śródziemnomorską jest ona najzdrowszą i najbogatszą odżywczo dietą na świecie. Jej podstawową cechą jest duża zawartość kwasów tłuszczowych omega-9, zielonych warzyw liściastych i błonnika. Posiłki Diety Samuraja zawierają składniki takie jak mięso, ryby i owoce morza, jaja, produkty fermentowane, zdrowe tłuszcze czy produkty typowe dla kuchni azjatyckiej jak algi, trawa cytrynowa czy liście kafiru. Dieta Samuraja nie zawiera zaś pszenicy, sztucznych substancji cukru czy krowiego nabiału.