Rola magnezu w diecie
Magnez, to z punktu widzenia naszego organizmu, bardzo ważny pierwiastek. Odpowiada on za wiele istotnych funkcji organizmu, reguluje pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowo-mięśniowego. Dzięki stosowaniu zbilansowanej diety, składającej się z pełnowartościowych posiłków niedobory magnezu w diecie nie będą występowały.
Jakie funkcje pełni magnez w organizmie człowieka?
Magnez bierze udział w funkcjonowaniu prawie wszystkich narządów w ludzkim ciele. Jednak przeważa on w mięśniach szkieletowych, komórkach układu kostnego oraz w innych miękkich tkankach. Magnez wraz z potasem, to najważniejsze kationy występujące wewnątrz komórek. Odpowiadają one za aktywację aż 300 enzymów. Ten cenny pierwiastek bierze także udział w kurczliwości mięśni, termoregulacji, mineralizacji kości, regulacji ciśnienia krwi, biosyntezie białka czy w regulacji stężenia glukozy we krwi. Dobrze zbilansowana dieta sprawi, że ilość magnezu w diecie będzie na właściwym poziomie. Skorzystaj z cateringu dietetycznego i miej pewność, że dostarczasz organizmowi wszystkiego, czego mu potrzeba.
Jakie produkty mają najwięcej magnezu?
Mimo że magnez można także przyjmować w suplementach, to ten znajdujący się w pożywieniu jest znacznie lepiej przyswajalny. Warto wiedzieć w jakich produktach się on znajduje, aby móc uzupełnić ewentualne niedobory. Najwięcej tego pierwiastka jest pestkach dyni, kaszy gryczanej, migdałach, kakao, brązowym ryżu, szpinaku, daktylach, w suszonych figach, podpuszczkowych serach czy w suszonych morelach. Warto dodać produkty, które zawierają dużą ilość magnezu do swojej diety. Wybierz catering dietetyczny i miej pewność, że Twoja dieta jest bogata we wszystkie pierwiastki i składniki odżywcze.