Przekonaj się, że dobry catering jest na wagę złota.

Trend na zdrowe odżywianie sprawił, że producenci żywności zaczęli umieszczać na swoich produktach różne napisy, które mają zwiększyć sprzedaż. Firmy z dobrym cateringiem również oferują klientom diety eliminacyjne. Sprawdź co oznaczają etykiety i czy rzeczywiście sprawiają, że dana rzecz jest bardziej atrakcyjna.

Gluten- free oznacza, że produkty są pozbawione glutenu, czyli białka obecnego w pszenicy, jęczmieniu, życie i większości owsa. Takich produktów muszą używać osoby chore na celiakię lub nadwrażliwe na gluten. Jednak wcale nie oznacza to, że są one zdrowsze od swoich standardowych odpowiedników. Wbrew powszechnym opiniom, wykluczenie glutenu nie przyspieszy odchudzania. Co więcej, takie produkty często zawierają mnóstwo sztucznych składników, które mają przywrócić im smak i strukturę, straconą wraz z glutenem. Jeśli więc musimy wykluczyć z diety ten składnik, róbmy to mądrze, używając nieprzetworzonych produktów.

Lactose – free to produkty, które nie zawierają w swoim składzie cukry mlecznego – laktozy. Powinny wyeliminować ją osoby, które cierpią na niedobór enzymu odpowiadającego za jej trawienie. W tym przypadku przetworzenie produktu, w celu pozbawienia go laktozy wcale nie musi oznaczać jego gorszej jakości. Laktoza najczęściej zostaje rozłożona przy pomocy naturalnych enzymów.

Jeśli musimy wyeliminować z diety jakiś ze składników, warto zrobić to z głową. Najlepiej wybrać dobry catering, który dostarczy nam indywidualnie dostosowaną do nas dietę bez glutenu czy laktozy. Obecnie dieta pudełkowa jest dostępna w wielu miastach w Polsce: w Poznaniu, Warszawie, Szczecinie czy we Wrocławiu oraz w innych mniejszych miasteczkach.

Podziel się tym ze znajomymi!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn