Szybkie i smaczne przepisy od Cud i miód

Mamy dla Ciebie najlepsze przepisy

W Cud i Miód wierzymy, że zdrowe odżywianie jest fundamentem dobrego samopoczucia. Dlatego mamy dla Ciebie przepisy dań, które są nie tylko kopalnią wartości odżywczych, ale także prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Nasz dzisiejszy wpis to zaproszenie do odkrycia, jak proste, a zarazem innowacyjne połączenia smaków mogą przemienić codzienne posiłki w wyjątkowe doznania kulinarne. Zapewniamy, że każdy przepis z naszej kuchni jest przygotowany z myślą o tych, którzy szukają równowagi między zdrowym stylem życia a potrzebą delektowania się jedzeniem.

Przepisy te przygotowane zostały przez Jakuba Mauricza – głównego dietetyka Cud i Miód, autora diety Samuraj, która dostępna jest wyłącznie w Cud i miód.

Sałatka z komosy ryżowej, pomarańczą, suszonymi pomidorami i orzechami

Składniki: 1 szklanka komosy ryżowej, 2 szklanki wody, szczypta soli, 2 pomarańcze, 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki posiekanej mięty, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: W małym garnku zagotować wodę z solą i dodać komosę ryżową. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, aż komosa będzie miękka i wchłonie całą wodę. Odstawić do ostygnięcia. Pomarańcze obrać i pokroić na kawałki, usunąć pestki i białe błonki. W dużej misce wymieszać komosę ryżową, pomarańcze, suszone pomidory, orzechy, miętę, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Schłodzić w lodówce przed podaniem.

Bezglutenowe muffinki z bananem i czekoladą

Składniki: 2 dojrzałe banany, 2 jajka, 1/4 szklanki oleju kokosowego, 1/4 szklanki miodu, laska wanilii, 1 szklanka mąki ryżowej, 1/4 szklanki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady.

Przygotowanie: W dużej misce rozgnieść banany widelcem. Dodać jajka, olej kokosowy, miód i wanilię i wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę ryżową, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać. Na końcu dodać czekoladę i delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut, aż muffinki będą sprężyste w dotyku. Ostudzić na kratce.

Sałatka z soczewicą, marchewką i rukolą

Składniki: 1 szklanka suchej soczewicy, 2 szklanki wody, szczypta soli, 2 duże marchewki, 2 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz do smaku, 2 garście rukoli, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie: W małym garnku zagotować wodę z solą i dodać soczewicę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W małej miseczce wymieszać ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, miód, musztardę, sól i pieprz. W dużej misce wymieszać soczewicę, marchewkę, rukolę i natkę pietruszki. Polać sosem i wymieszać. Schłodzić w lodówce przed podaniem.

Sałatka z quinoi, burakami i fetą

Składniki: 1 szklanka quinoi, 2 szklanki wody, szczypta soli, 4 małe buraki, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, sól i pieprz do smaku, 2 garście sałaty, 1/4 szklanki pokruszonej fety, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich.

Przygotowanie: W małym garnku zagotować wodę z solą i dodać quinoę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, aż quinoa będzie miękka i wchłonie całą wodę. Odstawić do ostygnięcia. Buraki obrać i pokroić na małe kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W małej miseczce wymieszać ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, miód, sól i pieprz. Polać buraki sosem i wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 25-30 minut, aż buraki będą miękkie. Ostudzić na blasze. W dużej misce wymieszać quinoę, buraki, sałatę, fetę i orzechy włoskie. Schłodzić w lodówce przed podaniem.

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich, 1/2 szklanki mąki ryżowej, 1/4 szklanki mąki z tapioki, 1/4 szklanki mąki kokosowej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 szklanki oleju kokosowego, 1/4 szklanki miodu, 1 jajko, 1 laska wanilii, 1/3 szklanki suszonej żurawiny.

Przygotowanie: W dużej misce wymieszać płatki owsiane, mąki, proszek do pieczenia i sól. W małej misce wymieszać olej kokosowy, miód, jajko i wanilię. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać. Na końcu dodać żurawinę i delikatnie wymieszać. Ciasto odstawić na 10 minut. Ciasteczka formować z łyżki ciasta i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć ciasteczka dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15-20 minut, aż ciasteczka będą lekko zrumienione. Ostudzić na kratce.

Podziel się tym ze znajomymi!

Facebook
Twitter
LinkedIn