zdrowe przyprawy w diecie

Top 10 przypraw, które powinny znaleźć się w Twojej kuchni

Przyprawy i zioła nadają smaku naszym posiłkom. Ponadto, mają niewiele kalorii, dlatego bez obaw możemy dodawać je do jedzenia nawet na diecie. Poznaj 10 przypraw, które powinny znaleźć się w Twojej kuchni.

  1. Sól, czyli chlorek sodu to przyprawa, bez której wiele osób nie wyobraża sobie gotowania. Nadaje smaku wielu potrawom. Jednak nie powinniśmy przesadzać z jej ilością. Bezpieczniej będzie zamienić ją na sól himalajską albo morską.

  1. Pieprz, to druga w kolejności najpopularniejsza przyprawa w polskich domach. Występuje w kilku różnych odmianach. Najmocniejszy w smaku jest pieprz czarny, jednak wyróżniamy także pieprz biały, który jest subtelniejszy w smaku i bardziej aromatyczny. Pieprz zielony jest najłagodniejszy ze wszystkich, a pieprz Cayenne to bardzo ostra przyprawa.

  1. Papryka to kolejny składnik, który dodaje niepowtarzalnego smaku wielu potrawom. Najpopularniejszymi odmianami są papryka słodka i ostra. Wyróżnia się także bardzo ostrą paprykę chili i jalapeno. Ostatniej towarzyszy kwaśna nuta.

  1. Curry to nieodzowny składnik dań kuchni indyjskiej. Mieszanka składa się z wielu innych przypraw takich jak: kurkuma, czarny pieprz, chili, imbir, cynamon, kolendra, kumin, anyż i kardamon.

  1. Kmin rzymski (kumin) to przyprawa o charakterystycznym mocnym smaku i zapachu. Jest lekko gorzkawa, jednak świetnie nadaje się do gulaszów, grillowanych potraw czy do dań z fasolą.

  1. Kolendra to roślina o łagodnym, lekko słodkim smaku. Doskonale komponuje się z wędzonym mięsem czy owocami morza. Czasami dodawana jest także do pieczywa czy ciast.

  1. Zioła prowansalskie to tradycyjna mieszanka ziół z gór w południowej części Francji. Zioła smakują wyśmienicie po wymieszaniu ich z oliwą. Pasują do ryb, pomidorów, sałatek, pieczonych ziemniaków czy zup.

  1. Tymianek ma ostry smak i pikantny aromat. Dodaje potrawom niepowtarzalnego charakteru. Jest doskonały do gulaszu czy mięs. Jego dodatkową zaletą jest fakt, że działa kojąco na drogi oddechowe.

  1. Bazylia to główny składnik pesto. Doskonale komponuje się także z serami i pomidorami. Warto wiedzieć, że bazylia pobudza apetyt i przyspiesza trawienie.

  1. Oregano, mimo że w smaku przypomina majeranek to ma od niego mocniejszy smak. Jest bardzo aromatyczne. Doskonale pasuje do dań kuchni włoskiej. Ponadto, działa odtruwająco, łagodzi kaszel i ból gardła.

Podziel się tym ze znajomymi!

Facebook
Twitter
LinkedIn