Przyprawy i zioła nadają smaku naszym posiłkom. Ponadto, mają niewiele kalorii, dlatego bez obaw możemy dodawać je do jedzenia nawet na diecie. Poznaj 10 przypraw, które powinny znaleźć się w Twojej kuchni.
-
Sól, czyli chlorek sodu to przyprawa, bez której wiele osób nie wyobraża sobie gotowania. Nadaje smaku wielu potrawom. Jednak nie powinniśmy przesadzać z jej ilością. Bezpieczniej będzie zamienić ją na sól himalajską albo morską.
-
Pieprz, to druga w kolejności najpopularniejsza przyprawa w polskich domach. Występuje w kilku różnych odmianach. Najmocniejszy w smaku jest pieprz czarny, jednak wyróżniamy także pieprz biały, który jest subtelniejszy w smaku i bardziej aromatyczny. Pieprz zielony jest najłagodniejszy ze wszystkich, a pieprz Cayenne to bardzo ostra przyprawa.
-
Papryka to kolejny składnik, który dodaje niepowtarzalnego smaku wielu potrawom. Najpopularniejszymi odmianami są papryka słodka i ostra. Wyróżnia się także bardzo ostrą paprykę chili i jalapeno. Ostatniej towarzyszy kwaśna nuta.
-
Curry to nieodzowny składnik dań kuchni indyjskiej. Mieszanka składa się z wielu innych przypraw takich jak: kurkuma, czarny pieprz, chili, imbir, cynamon, kolendra, kumin, anyż i kardamon.
-
Kmin rzymski (kumin) to przyprawa o charakterystycznym mocnym smaku i zapachu. Jest lekko gorzkawa, jednak świetnie nadaje się do gulaszów, grillowanych potraw czy do dań z fasolą.
-
Kolendra to roślina o łagodnym, lekko słodkim smaku. Doskonale komponuje się z wędzonym mięsem czy owocami morza. Czasami dodawana jest także do pieczywa czy ciast.
-
Zioła prowansalskie to tradycyjna mieszanka ziół z gór w południowej części Francji. Zioła smakują wyśmienicie po wymieszaniu ich z oliwą. Pasują do ryb, pomidorów, sałatek, pieczonych ziemniaków czy zup.
-
Tymianek ma ostry smak i pikantny aromat. Dodaje potrawom niepowtarzalnego charakteru. Jest doskonały do gulaszu czy mięs. Jego dodatkową zaletą jest fakt, że działa kojąco na drogi oddechowe.
-
Bazylia to główny składnik pesto. Doskonale komponuje się także z serami i pomidorami. Warto wiedzieć, że bazylia pobudza apetyt i przyspiesza trawienie.
-
Oregano, mimo że w smaku przypomina majeranek to ma od niego mocniejszy smak. Jest bardzo aromatyczne. Doskonale pasuje do dań kuchni włoskiej. Ponadto, działa odtruwająco, łagodzi kaszel i ból gardła.