warzywa i owoce sezonowe

Warzywa i owoce sezonowe – na co powinnaś/powinieneś zwrócić szczególną uwagę.

Warzywa i owoce to istotny składnik diety, który dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Spożywanie ich właściwej ilości zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne. Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej warzywa i owoce powinny być podstawą każdej diety. Każdego dnia powinniśmy spożywać 5 porcji. Warto wiedzieć na co zwrócić uwagę kupując warzywa i owoce. 

Na co zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa?

Warzywa i owoce przed zakupem warto dokładnie obejrzeć. Jeśli są obite i uszkodzone, do wnętrza produktu mogą wniknąć patogeny powodujące szybsze zepsucie. Należy także zrezygnować z owoców i warzyw ze śladami pleśni, ponieważ wtedy produkt nie nadaje się do spożycia. Jeśli warzywa lub owoce są po wstępnej obróbce, powinny być szczelnie zapakowane i umieszczone w warunkach chłodniczych.  Jeśli to możliwe, na opakowaniu należy sprawdzić także datę przydatności do spożycia. 

Sezonowe warzywa i owoce

Warto korzystać z sezonowych owoców i warzyw, które nie są importowane. Zimą warto unikać pomidorów i ogórków czy truskawek, ponieważ są one hodowane w nienaturalnych warunkach, bez dostępu do słońca oraz świeżego powietrza. Często są także nawożone sztucznymi substancjami.  Warto poczekać na nie do lata, wtedy mamy pewność, że produkty są świeże, a my wspieramy lokalnych producentów i oszczędzamy, dzięki niższym cenom.

Podziel się tym ze znajomymi!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn