Po co węglowodany w diecie?
Węglowodany, to obok białka i tłuszczu, jeden z najważniejszych składników naszej diety. Są to związki organiczne, w dużej części pochodzenia roślinnego. Występują jako cukry proste, oligosacharydy i polisacharydy. Różnica pomiędzy nimi jest widoczna szczególnie w szybkości zwiększania poziomu glukozy we krwi. Węglowodany proste, czyli monosacharydy to cukry, które nie ulegają już rozkładowi na mniejsze cząsteczki, są to glukoza, gruktoza, galaktoza. Węglowodany złożone to te, które ulegają rozpadowi na cukry proste. Wyróżnia się dwucukry, czyli sacharoza (cukier kuchenny) i występująca w mleku laktoza. Oligosacharydy, czyli prebiotyki, które pozytywnie wpływają na florę jelitową. Polisacharydy takie jak skrobia, glikogen i celuloza.
Jaka jest rola węglowodanów?
Węglowodany stanowią podstawę ludzkiej diety. Są głównym źródłem energii, paliwem dla mózgu, mięśni, serca i nerwów. Są także elementem struktury DNA i RNA, a wraz z białkami i lipidami pełnią funkcję budulcowe w organizmie. Węglowodany to także błonnik, który w diecie odgrywa bardzo ważną rolę. Przyspiesza perystaltykę jelit, wpływa na prawidłowe wydzielanie soków trawiennych, daje również uczucie sytości po spożytym posiłku. Bardzo ważne jest, aby przyjmować zdrowe węglowodany. Są to min. Chleb graham, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane, kasze, ziemniaki, soczewica, ciecierzyca, warzywa i owoce. Tylko urozmaicona dieta, złożona z nieprzetworzonych i zdrowych produktów dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Nie wiesz w jaki sposób stosować zbilansowaną dietę? Skorzystaj z cateringu dietetycznego. Dietetyk i szef kuchni zaplanują i przygotują pyszne posiłki, które każdego dnia będą dostarczone pod Twoje drzwi. Catering dietetyczny to również oszczędność czasu. Zamiast planować dietę, robić zakupy i przygotowywać posiłki można spędzić czas z najbliższymi lub na zajęciach, które sprawiają przyjemność.